shadow cont muzika, mp3, Kūriniai, Parsisiųsti, Klausytis, Kūrėjai apie projektądiskusijospaieška cont shadow
ieškoti
pic2
vartotojo vardas slaptažodis registruotis
con con
line

Diskusijos

Forumo taisyklės

Forumo dalyvių prašome laikytis tvarkos, nesikeikti, nereklamuoti kitų interneto svetainių ar prekių.

Forumas > Atlikėjai > Trinkit šitą temą ;)
kps | 2010-03-30 14:52:46
Gyvenimas gražus!
x-name | 2010-03-30 22:48:36
menke ane?
kps | 2010-03-31 00:53:12
tempk ja cia :D
x-name | 2010-03-31 21:40:18
bepasikiskiakopusteliauda masis
spectral | 2010-03-31 23:01:36
nebeprisikiškiakopūstla piaudamiesiems ;]
x-name | 2010-04-01 07:27:19
o_O
Andr | 2010-04-01 17:46:20
:|
x-name | 2010-04-01 19:18:36
Modernusis pasaulio suvokimas formavo objektyvių žinių siekį ir saugumą jas atrandant. Suvokimą, kad pasaulis sudarytas iš sistemų, struktūrų. Paklūstantis universaliosios tvarkos dėsniams, kuriuos įmanoma, pažinti, įvaldyti, panaudoti tobulinant gyvenimo kokybę.
XXa. prancūzų filosofai, kaip kad J.Derrida, M.Foucault, J.Loytard, R.Rorty išdrįso kvestionuoti šį tikrovės išgyvenimo scenarijų. Postmodernizmas kilo kaip išlaisvinantis protą būdas mąstyti. Jis pasireiškia per keturias *pyp* dimensijas [5]:
proto filosofija (nagrinėjanti žmogaus vidinė pasaulį);
mokslo filosofija (nagrinėjanti santykius tarp objektyvaus ir suvokiamo pasaulio);
kalbos filosofija (nagrinėjanti vidinio suvokimą raišką kalboje);
metafizika (nagrinėjanti žmogaus patyrimo santykius su objektyvia realybe).
Postmoderni zmas yra epocha, socialiniai reiškiniai, procesas, filosofija, idėjos ir kt. Jis negali būti apibrėžtas, įrėmintas, formalizuotas, tiksliai aprašytas vien jau savo bazinių idėjų dėka. Esminiai postmodernizmo postulatai [5]:
ekscentriškumo, požiūrių įvairovės, elementų sintezės, ribų lankstumo įsisąmoninimas;
ats isakymas ieškoti vienintelės esmės (anti esencializmas). Jis pasireiškia kaip pagarba interpretacijos įvairovei ir prasminių niuansų žodžiuose išskleidimas.
atsisa kymas ieškoti teisingiausios nuomonės (anti fundamentalizmas). Tiesos žinojimas nesiremia stabilia realybe. Tiesa priklauso nuo sociokultūrinio konteksto. Tokios sąvokos, kaip „tiesa“, „objektyvumas“, „disciplina“, „racionalumas“ tik apriboja akiratį ir neturi prasmės.
atsisakymas ieškoti objektyvių mokslinių tiesų (anti scientizmas). Mokslas – kalbos žaidimas. Jis nėra nei objektyvus, nei vertybiškai neutralus.
atsisakymas pripažinti visuotines ideologijas. Ideologija yra mitas, sukurtas sociokultūriniame kontekste, kalbos pagalba.
Ar šie postulatai paneigė modernizmo filosofiją ir mokslinių faktų objektyvumą? Ne. Jie tik išlaisvino mąstymą iš binarinių opozicijų struktūros. Nei vienas iš postmodernizmo filosofų nekėlė uždavinio paneigti modernizmą ir užginčyti žinojimą. Postmodernizmas tik iš naujo atrado sąvokas „įvairovė“, „kitoniškumas“, „sudėtingumas“. Užimdami kuklumo poziciją nežinojimo atžvilgiu, postmodernistai skatina kaskart atrasi, kaskart kelti klausimą „ar tikrai“, „kodėl“ [7]. Kaskart matyt, suvokti ir patirti skirtingumą, abejojant tuo, kuris postuluoja supratęs tiesą. Persmelkęs įvairias mokslinio žinojimo sritis, postmodernistinis žvilgsnis į pasaulį nukrypo į žmogiškosios, subjektyviosios prasmės klodus. Filosofinis diskursas, siekiantis skrupulingai paaiškinti pasaulio tvarką ir jos prigimtį, buvo persvarstytas. Šiandieninės filosofijos diskurso pagrindu tapo dialogas – sutarimas įprasmintas žinojime, kad susitarusių tiesa yra tik susitarusių tiesa [3]. Susitarimas, kylantis kaip iš klausimų, kylančių žmogaus sieloje. Klausimų, kuriuos formuluoti įgalina kūrybinė laisvė. Taigi postmodernizmas dovanoja žmogui laisvę kurti savo realybę, ieškoti, dalintis, atrasti, išlaisvindamas jį iš determinizmo gniaužtų ir gamtos mokslų metaforų socialiniam – egzistenciniam žmogaus būviui. Postmodernizmas grąžina žmogui tai, ko niekaip negali aprašyti pozityviojo mokslo šalininkai: svajones, dvasingumą, vertybės, laisvę, meilę, harmoniją. Visa tai, kas subjektyvu ir pasmerkta likti kitapus pozityviojo mokslo stiliumi dėstomų minčių. Kas sudaro asmenybės egzistencijos gelmę, bet paverčiama neesančiu.
Postmodernizmas – tai ne teorija. Tai pastanga mąstyti – teigė Jean-Francois Loytard [1]. Tai postmodernistinis tapatumas, pasireiškiantis asmenybės gebėjimu matyti, priimti, suvokti pasaulį, kaip įvairovę, skirtingumą, daugialypiškumą, nesistengiant jo dirbtinai struktūruoti ar kategorizuoti. Tai sugebėjimas autentiškai išgyventi aplinką ją jaučiant protu, jausmais, svajonėmis, vizijomis, prasmėmis. Tai gebėjimas rasti pusiausvyrą tarp intelekto ir emocijų, racionalumo ir intuicijos, svajonių ir realybės. Jis pasireiškia kaip savasis naratyvas – įvykių ir jiems teikiamų prasmių tinklas, į kurį žmogus remiasi naudodamas galią interpretuoti patirtis suteikiant joms prasmę. Postmodernistinė pasaulėžiūra atsiskleidžia per vidinį dialogą, kalbą, tekstą [2].
keelpha | 2010-04-01 21:05:09
gal reiktu vis delto grizti prie temos pradzios ir trinti sita tema.
x-name | 2010-04-09 23:51:52
tema vadinas "ijunk durniu"
Andr | 2010-04-13 12:06:55
kps paraše:
tempk ja cia :D
---
Nuuutraukei! :|
1
Meniu
įdėti sukurti priminimą
sąrašas sugrįžti į temų sąrašą
Statistika
Viso žinučių 11 iš 11
Viso pamatė 3333
Dabar prisijungę
Įdomybės
Daugeliui kūrėju emusic.lt tapo žingsniu į priekį ir savos kūrybos viešo paskelbimo vieta. Šią progą emusic.lt kartu su leidybine kompanija „white2black“ pristato konkursą „emusic.lt kompiliacija“.
daugiau
Reklama
line
© 2002-2017 www.emusic.lt - visos kūrinių autorinės teisės priklauso kūrinių autoriams!